Monday, October 11, 2010

Sunflower boule/Slonecznikowy bochenek




In the evening:/Wieczorem:
Blanch wholemeal flours:/Zmiekczanie pelnoziarnistej maki:
500 g whole wheat flour/maki pelnoziarnistej pszennej
500 g dark rye flour/maki pelnoziarnistej zytniej
750 ml water/wody
 Mix , cover a mixing ball and put it into refrigerator./ Zagniotlam make z woda w misce. Miske przykrylam i schowlam na nic do lodowki.

 Prepare sourdough:/Przygotowanie zaczynu
125 g whole wheat flour
125 g water
26 g whole wheat sourdough
Let ferment in the kitchen for 10-12 hours./ Wymieszalam zakwas z woda i zagniotlam z maka. Zostawilam w kuchni do fermentacji na 10-12 godzin.
I always keep and ferment my starters covered  so when I open a lid it's start breathing and "blinking".

Blanch seeds :/Blanszowanie pestek slonecznika:
150 g sunflower seeds/pestek slonecznika
cover with 150 g hot water/zalalam wrzaca woda
Let warm and put into refrigerator for a night./Po ostudzeniu umiescilam pestki na noc w lodowce w zamknietym pojemniku.

In the morning:/Rano:
Remove the blanched flour and seeds from refrigerator; warm at room temperature for 1 hour
Mix blanched flours and sourdough (be prepared for hard work).Set aside for 30 minutes./ Wyjelam zblanszowana make i pestki z lodowki i zostawilam w kuchni na 1 godzine, aby troche sie ogrzaly. Po tym czasie zagniotlam make z pestkami slonecznika. Po dosc trudnym zagniataniu dalam odpoczac ciastu i sobie przez 30 minut.

Add salt-24 g. Work it through the dough. Still not easy to knead. Let rest 30 minutes./ Do ciasta dodalam 24 g soli, ponownie je zagniotlam i odstawilam na kolejne pol godziny.

Add seeds and mix it through the dough. Now the dough is soft and it's pleasure to work with it.
Let ferment for 4 hours.
Shape the boule and proof it upside down in proofing basket.
After 3 h 45 m preheat the oven with baking stone to 500F. Score the boule./Po tym czasie, zagniotlam ciasto z pestkami. Zostawilam je przykryte w misce na 4 godziny w kuchni. Uformowalam okragly bochen i umiescilam je w durszlaku wylozonym lniana sciereczka (zlozeniami do gory). P 3 godzinach i 45 minutach wyrastania chleba w koszyku-nastawilam piekarnik na 250 stopni C. Wlozylam tez kamien do pieczenia i blaszke do wody, ktora naparuje piekarnik. Gdy piekarnik osiagnal wymagana temperature-przelozylam chleb na lopate przykryta papierem do pieczenia*, nacielam lekko chleb, do blaszki w piekarniku wlalam 1 szklanke wrzatku.
*papier do pieczenia (uzywam moich zapasow przywiezionych z Polski-tej marki http://www.paclan.pl) ulatwia mi wlozenie bochenka do piekarnika, a wyciagam go spod bochenka zwykle w polowie pieczenia; wtedy tez obracam chleb na kamieniu wokol jego osi, aby byl rowno wypieczony.

Bake :/Pieczenie
  • 15 m with steam (1 cup boiling water) in 500 F./250st C
  • 15 m in 475 F/240 st C
  • 15 m in 450 F/230st C
The loaf goes to yeastspotting at Wild Yeast Blog.

3 comments: