Thursday, May 26, 2011

Lady Potato Sourdough Boule/ Bochen "Lady Potato"





Jak udekorowalam chleb: /Stenciling
-namoczylam ozdobna serwetke/I soaked crochet placemat (photo below)


-powierzchnie goracego bochenka zwilzylam woda i rozlozylam na niej serwetke/ I wet the crust  of just baked loaf with water and I put the placemat on it
-obsypalam powierzchnie maka, uzywajac malego sitka/ using a small strainer I sprinkled the crust with flour
-zostawilam chleb na 30 minut/ I left the bread for 30 minutes
-delikatnie usunelam serwetke/ then I removed the placemat



Submitting toYeastspotting


Sourdough Starter:/Zaczyn zakwasowy:
160 g rye starter (refreshed overnight)/zakwasu zytniego z maki razowej grubo zmielonej
167 g water/wody
160 g stone ground flour/maki zytniej razowej
Let ferment for 8 hours./ Fermentacja 8 godzin.

Final dough:/ Ciasto:
all of the sourdough starter/caly zaczyn
765 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
440 g water/wody
400 g young small potatoes/mlodych ziemniaczkow
10 g black sesame seeds/ziaren czarnego sezamu
15 g salt/soli

Precook potatoes in microwave and cut into cubes. Preheat a pan lightly greased with olive oil and lightly brown potatoes. Season to your taste .

Ziemniaczki ugotowac w mundurkach i pokroic w kostke. Obsmazyc na odrobinie oliwy i doprawic ulubionymi ziolami.

Mix starter, flour, sesame seeds and water together until it forms dough ball. Leave it to autolyze in a cowered bowl for 30 minutes.


Wymieszac zaczyn, make, ziarna sezamu i uformowac w kule. Odstawic na pol godziny.

Mix in salt and potato halves into the dough and knead until ingredients are incorporated.

Dodac sol i ziemniaki.Zagniesc ciasto.

Leave the dough in a mixing bowl covered with plastic bag for 3   hours for bulk fermentation. Stretch-and-fold after first and second hour of fermentation.


Rozciagnac i zlozyc ciasto po 1 i 2 godzinie wyrastania i odstawic na kolejne 60 minut.

Shape the dough into boule (round) and put it into proofing basket.

Uformowac z ciasta okragly bochen i ulozyc go w koszu.

Retard the shaped loaves in the fridge for 10-12 hours.

Wlozyc chleb do lodowki na 10-12 godzin.

Next day, remove the doughs from fridge and preheat the oven to the highest temperature.

Po tym czasie wyjac chleb z lodowki i rozgrzac piekarnik do maksymalnej temperatury.

Baking:/Pieczenie:
at 500F with steam for 20 minutes,/250C-20 minut
at  470F  for 20 minutes, /230C-20 minut
 at 400F for 10 minutes./200C-10 minut.


Adapted from the recipe you can do it at home

7 comments:

  1. Bardzo zaintrygował mnie ten chelb! BOMBA :D

    ReplyDelete
  2. Twój chleb... mnie zachwycił... Naprawdę - toż to chlebowe arcydzieło!
    Gratuluję pomysłowości, efekt jest naprawdę niesamowity :)

    Ściskam!

    ReplyDelete
  3. Jaka zabójcza dekoracja:) podbiorę kiedys..mogę? a chlebek cudny...z ziemniaczkami i czarnym sezamem wręcz brzmi poetycko( nie przesadzam!)

    ReplyDelete
  4. Your loaf looks hearty and delicious, beautiful stenciling too! I love the chunks of potato in the slices.

    ReplyDelete
  5. What a beautiful looking loaf!

    ReplyDelete
  6. Wow. The stencilling is beautiful!

    ReplyDelete
  7. My goodness, this bread is visually stunning and I can only dream of how good it must taste.

    ReplyDelete