600 g rye flour, dark, stone ground/maki zytniej razowej, gruby przemial
400g white whole wheat flour/bialej maki pszennej razowej
660 g water/wody
In a large mixing bowl combine the ingredients and autolyse for 90 minutes. /
W misce wymieszac maki i wode. Odstawic na 90 minut.
Then add:/ Nastepnie dodac:
156 g Nonpareille Capers, drained/ kapary odsaczone z zalewy
60 g whole rye mature sourdough starter/zakwasu zytniego
Mix in the capers, cover the mixing bowl and let sit for 12-15 hours. Remove the dough from the bowl. Stretch and fold. Let rest for 15 minutes. Shape a loaf. Let proof for 11/2-2 hours. Preheat your oven with a large oven-proof pot with lid to 500F for a half hour before baking./
Dodac kapary i zagniesc z nimi ciasto. Odstawic przykryta miske z ciastem na 12-15 godzin. Wyjac ciasto z miski rozciagnac i zlozyc. Odstawic na kwadrans. Uformowac bochenek. Ulozyc go w misce wylozonej papierem do pieczenia. Odstawic do wyrosniecia 90-120 minut. Na pol godziny przed koncem wyrastania rozgrzac piekarnik do maksymalnej temperatury z garnkiem lub innym naczyniem do pieczenia z pokrywka.
Put the loaf into preheated pot and bake for 30 minutes at 475F. Remove the loaf from the pot and bake for 15 minutes at 450F./
Wlozyc chleb na papierze do garnka, przykryc pokrywka. Piec 30 minut w 245 stopniach C. Wyjac bochenek, usunac papier do pieczenia i dopiekac chleb przez 15 minut w 220 stopniach C.
Szanowna Blogerko!
ReplyDeleteOrganizuję we Wrocławiu Festiwal Kultury Żydowskiej i chciałabym zaprosić Panią do akcji "Żydowskie smaki" http://www.simcha.art.pl/2011/04/zydowskie-smaki.html
W razie pytań i sugesti zapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam serdecznie!
Ewa Marcinek
Biuro Prasowe - XIII Festiwal Kultury Żydowskiej SIMCHA
Fundacja PRO ARTE
promocja@proarte.org.pl
www.simcha.art.pl