Sunday, May 15, 2011

"Welcome Home "Miche/ Chleb "Witamy w Domu"






Submitting toYeastspotting.

Final dough:/ Ciasto:
474 g whole wheat sourdough/ zakwasu z maki pszennej razowej
973 g whole wheat flour/m.pszennej razowej
654 g water/wody
Soaker:/Namaczanka:
102g dark rye flour/m.zytniej razowej
100 g hot water/goracej wody
200 g dried prunes, halved/ suszonych sliwek
27 grey salt/ soli

In a large mixing bowl combine all of the  ingredients (apart the soaker). Autolyse 30 to 45 minutes. In the meantime prepare the soaker. Mix in the soaker and knead the dough for a few minutes. Set aside for 30 minutes and knead intensively for a minute or so. Let rest for 30 minutes and knead again.Knead two times in the second hour of proofing at 30 minutes intervsals. Let rest for 1 hour./
W duzej misce wymieszac i zagniesc skladniki ciasta bez namaczanki. Odstawic na 30-45 minut. Dodac namaczanke i wgniesc ja w ciasto. Odstawic ciasto na 30 minut, zagniatac krotko, ale intensywnie. Zagniatac jeszcze 3 razy co 30 minut. Potem odstawic na 1 godzine.

Pre-shape, rest for 15 - 20 minutes, and shape.
Proof for 45 minutes.
Place the shaped dough in the fridge for a minimum of  8 -12 hours.
Bake with steam at 490 for the first 15 minutes, then reduce the heat to 470C and bake for a further 20 minutes. Turn the oven off. Let sit the miche for 10 minutes in there with the door ajar./
Uformowac z ciasta kule, odstawic na 15-20 minut i uformowac okragly bochenek. Wlozyc do kosza i zostawic do wyrosniecia na 45 minut. Szczelnie owinac bochenek i wstawic do lodowki na 8-10 godzin. Wyjac chleb z lodowki i rozgrzac piekarnik z kamieniem do 250 stopni C.
Piec z para w 245 C przez 20 minut. Przez kolejne 20 minut w 230C. Wylaczyc piekarnik, uchylic drzwiczki piekarnika i zostawic w nim chleb na 10 minut.






1 comment:

  1. Pieknie się nazywa:)
    Dla samej nazwy juz mam ochotę go zrobić:)))

    ReplyDelete