Friday, November 6, 2009

Maca razowa

Maca to kwintesencja prostoty: woda,maka, sol i goracy piec – to wszystko , co potrzeba do jej wykonania. Koszerna maca na Uczte Paschalna musi trafic do pieca w 18 minut od czasu, gdy maka zetknie sie z woda. Zgodnie z wytycznymi starszyzny zydowskiej, po tym czasie zaczynaja sie uaktywniac dzike drozdze i  rozpoczynaja sie naturalne procesy fermentacji ciasta . Przepis z ksiazki P. Reinharta WHOLE GRAIN BREAD.
maca razowa


Dla mnie zmieszczenie sie w tych symbolicznych 18 minutach – to raczej watpliwa sprawa – bo walkowanie to nie jest moja mocna strona.
Rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 350 F /177 stopni C.
Zmieszalam w misce skladniki na mace:
227 g maki pszennej razowej (1 i 3/4 cup)
4 g soli (1/2 lyzeczki)
2 lyzki sezamu (to moja opcja)
170 g wody (3/4 cup)
Zagniotlam ciasto – odstawilam je na 3 minuty – zagniotlam jeszcze raz.  Podzielilam ciasto na 8 czesci i pozwolilam mu rosnac prze 3 minuty. Kazdy kawalek lekko rozplaszczylam .
Walkowalam na powierzchni obsypanej maka , dziurkowalam powierzchnie macy  za  pomoca noza do chleba z zabkami i pieklam na kamieniu ok 10 minut. Im ciensze  - tym bardziej chrupkie – czyli lepsze.
wakowanie
Pieklam 10-12 minut. Na ostatnie 2 minuty – przewracalam mace na drugi bok.
Domowa maca to swietna przekaska.

No comments:

Post a Comment