
Dla mnie zmieszczenie sie w tych symbolicznych 18 minutach – to raczej watpliwa sprawa – bo walkowanie to nie jest moja mocna strona.
Rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 350 F /177 stopni C.
Zmieszalam w misce skladniki na mace:
227 g maki pszennej razowej (1 i 3/4 cup)
4 g soli (1/2 lyzeczki)
2 lyzki sezamu (to moja opcja)
170 g wody (3/4 cup)
Zagniotlam ciasto – odstawilam je na 3 minuty – zagniotlam jeszcze raz. Podzielilam ciasto na 8 czesci i pozwolilam mu rosnac prze 3 minuty. Kazdy kawalek lekko rozplaszczylam .
Walkowalam na powierzchni obsypanej maka , dziurkowalam powierzchnie macy za pomoca noza do chleba z zabkami i pieklam na kamieniu ok 10 minut. Im ciensze - tym bardziej chrupkie – czyli lepsze.

Pieklam 10-12 minut. Na ostatnie 2 minuty – przewracalam mace na drugi bok.
Domowa maca to swietna przekaska.
No comments:
Post a Comment