Saturday, November 28, 2009

Chleby w ksztalcie epi na zakwasie z winem z granatow



Wieczorem ok 23.00 wymieszalam:
390 g zakwasu pszennego z maki razowej (50 % hydracji)
130 g wina (zimnego)
80 g wody
120 g maki zytniej razowej
290 g maki orkiszowej razowej
2 lyzki glutenu
po 10 minutach dodalam jeszcze 2 lyzeczki soli i zagniotlam ciasto.

Ciasto przelozylam do czystej naoliwionej miski, ktora owinelam w torbe foliowa i zostawilam na noc w kuchni.
O 7 rano  wyciagnelam ciasto i podzielilam na pol  i ulozylam na papierze do pieczenia obsypanym maka. Uformowalam dwie bagietki , a tuz przed pieczeniem  wycielam je forme epi  . Zostawilam na 1 godzine do wyrosniecia. Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 500F i naparowalam 1 cup wody. Obnizylam temperature do 480F i pieklam kwadrans. Potem obnizylam do 450 F i pieklam jeszcze 10 minut.



Link do przepisu, ktorym sie inspirowalam


No comments:

Post a Comment