Chleb ten przygotowalam na duzej ilosci zakwasu zytniego i wzbogacilam utarta marchewka i suszonymi morelami. Ciasto chlebowe bylo ciezkie - bo z przewaga maki zytniej i wilgotne od dodatkow. Chleby stosunkowo niewielkich rozmiarow - a piekly sie godzine.
Maz nie dal szansy malemu bochenkowi na ostygniecie i osiagniecie stabilnego wnetrza i ksztaltu. Zjadl polowe z mozarella, gdy tylko wyjelam chleby z piekarnika.
700 gram zakwasu przygotowalam w 3 etapach (dokarmialam co 12 h, 12 h i 5 h)
Do tego dosypalam :
300 g maki pszennej razowej,
100 g otrebow owsianych,
5 utartych marchewek,
15 rozdrobnionych suszonych moreli.
Wymieszalam i zostawilam na 20 minut. Potem dosypalam 14 g soli i wymieszalam ponownie.
Ciasto przelozylam do czystej i naoliwionej miski, ktora owinelam torba foliowa i schowalam do lodowki na 12 godzin.
Ogrzalam ciasto w kuchni przez godzine.
Przelozylam je w dwie formy : standardowa keksowke i mala blaszke do chalki.
Zostawilam chleb do wyrosniecia na 5 godzin.
Rozgrzalam piekarnik do 500 F. Naparowalam 1/2 cup wody. Pieklam 10 minut. Obnizylam temperature do 415 F. Pieklam 30 minut. Obnizylam temperature do 400 F, wyjelam chleby z foremek i dopiekalam jeszcze 20 minut.
No comments:
Post a Comment