Skorzystalam z przepisu ze strony: http://sourdough.com/recipes/rolled-oat-and-apple-bread-version-dan-lepards-chewy-moist-bread. Chleb nie wymaga wielkiego wkladu pracy - ale proces jego powstawania jest rozlozony na kilka dni. Mysle, ze kazdy zapracowany czlowiek (a wiekszosc ludzkosci zyje w ciaglym pospiechu) moze poswiecic kilka minut na przygotowanie chleba, ktorego swiezosc utrzymuje sie przez tydzien.
Ja zaczelam przygotowywac chleb o 19.00 we wtorek.
Wymieszalam:
10 g zakwasu pszennego
19 g maki razowej z pszenicy bialej
13 g wody
W srode o 7.45 dodalam do powyzszych skladnikow:
100 g maki razowej z pszenicy bialej
57 g wody .
W srode o godzinie 20.00 zabralam sie do mieszania ciasta chlebowego z :
80 g siemienia lnianego zalanego 100 g wrzatku (odstawilam na 2 godziny)
400 g maki pszennej razowej
240 g wody
240 g utartego jablka
calego zaczynu zakwasowego przygotowanego wczesniej.
Po 20 minutach poswieconych na autolize dodalam do ciasta 8 g soli i zagniotlam je ponownie.
Ciasto przelozylam do naoliwionej miski, zapakowalam do foliowej torby i wlozylam do lodowki na 12 godzin.
W czwartek rano zlozylam ciasto i wlozylam do lodowki na 7 godzin.
O 13.30 wyciagnelam miske z ciastem z lodowki i zostawilam na 1 godzine w kuchni.
Po 1, 2, 3 godzinie ogrzewania zagniatalam krotko ciasto w misce.
Po 4 godzinie przelozylam ciasto do formy, aby podroslo do brzegow formy. Zajelo to okolo 3 godzin.
W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik do 500 F. Naparowalam go 1 cup wody i wlozylam forme z chlebem. Obnizylam temperature do 425 F. Pieklam 30 minut. Potem wyciagnelam chleb z formy i dopiekalam jeszcze 10 minut.
Chleb jest wilgotny i miekki. Naprawde cudowny.
No comments:
Post a Comment