Monday, November 2, 2009

Poilane-Style Miche

Poilane-Style Miche to pszeny chleb z maki pelnoziarnistej na zakwasie wg receptury z ksiazki  Baker’s Apprentice ( Peter Reinhart). Ja dodalam do niego jeszcze mieszanke ziaren slonecznika, dyni, zlotego siemienia lnianego i otrab owsianych.
poilane-style miche z ziarnami


Zaczelam od przygotowania zaczynu zakwasowego (byla 18).  Przez 15 godzin przyrosl dwukrotnie.



1 cup zakwasu pszennego z maki pelnoziarnistej
2 cups maki pszennej pelnoziarnistej
troche wiecej niz 1/2 cup wody.
Namoczylam tez :
28 g ziaren slonecznika,
28 g pestek dyni
28 g siemienia lnianego
28 g  otrab owsianych
w 175 gramach wody

zaczyn zakwasowy





Nastepnego dnia – rano do zaczynu zakwasowego dodalam:
7 cups maki
2 i 3/4 cup wody
3 lyzeczki soli
Wymieszalam i zagniotlam ciasto (okolo 10 minut). Zostawilam na 10 minut.
Nastepnie wyrabialam ciasto, aby wtloczyc  do niego namoczone ziarna – co zajelo mi kolejne 5 minut. Z ciasta uformowalam kule – obtoczylam je w oliwie. Przelozylam ciasto do miski, zakrylam folia i sciereczka. Po 4 godzinach ciasto przyroslo niemal dwukrotnie.

po 4 h
Uformowalam bochenek , obsypalam semolina i ulozylam w koszyku na sciereczce. Koszyk owinelam folia i zostawilam bochenek do wyrosniecia na 3 godziny.
wyrosniety

W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik z kamieniem i forma do naparowania piekarnika do temperatury 500F.
Przelozylam chleb na kamien. Wlalam dwie cups wody do naparowania piekarnika. Obnizylam temperature do 450F.
Po 25 minutach obrocilam bochenek o 180 stopni i obnizylam temperature do 425F.
Potem pieklam go jeszcze  40  minut.

No comments:

Post a Comment