Thursday, November 12, 2009

Zakrecone bagietki

Jest to przepis na niemiecki chleb WURZELBROT. Receptury na zakrecony chleb latwo znalezc w internecie. Pierwszy znalazlam przypadkiem na blogu , a wiele innych przez wyszukiwarke.
Na zdjeciach rozpoznalam chleb, ktory czesto kupowalam w piekarni w moim rodzinnym miescie - Pruszczu Gdanskim. Tam nosi on nazwe Staroslowianski i nalezy do ulubionych chlebow moich Rodzicow.



O siodmej rano wymieszalam:
500 g maki pszennej (u mnie white whole wheat bread) - najlepiej  uzyc 50% razowej i 50 % bialej
3,5 grama drozdzy suszonych
300 ml lodowato zimnej wody
2 lyzeczki soli (ale kolejnym razem dodalabym tylko jedna - bo bagietki byly zbyt slone)
szczypta cukru

Uaktywnilam drozdze w odrobinie cieplej wody z cukrem. Make wymieszalam z sola i woda. Dodalam drozdze i wymieszalam ciasto. Miske z ciastem owinelam szczelnie folia i wstawilam na 12 godzin do lodowki (moze byc tam nawet 24 godziny).


Wyciagnelam ciasto - uformowalam bagietki - skrecajac je i ulozylam w formach do wypiekania bagietek.



Oryginalny przepis nakazuje uformowac chleby, ulozyc je na blasze do pieczenia i pozwolic im rosnac dwie godziny. Nastepnie chleb piecze sie kwadrans w piekarniku rozgrznym do 240 stopni C. a potem jeszcze 30 minut w 150 stopniach C.

Ja pieklam bagietki rano i jadlam gorace na sniadanie.

Rozgrzalam piekarnik do 470 F, naparowalam 1/2 cup wody, wlozylam blache z bagietkami i pieklam 15 minut.
Obnizylam  temperature do 400 F i pieklam dodatkowy kwadrans.

Przepyszne!


No comments:

Post a Comment