Monday, November 30, 2009

English Muffins na zakwasie


Pierwszy raz zrobilam te English Muffins na Wielkanoc 2009 i bardzo nam smakowaly - szczegolnie zaraz po wyjeciu z piekarnika. Wprawdzie English Muffins(podobno  mieszkancy Wysp Brytyjskich nazywaja je crumpets) nie powinny byc pieczone, ale smazone na patelni - to ja wybralam  metode odchodzaca od tradycji. Takie bulki pieknie wyrastaja w piekarniku i na pewno nie beda surowe.



Przepis pochodzi ze strony: Wild Yeast - ktora wszystkim milosnikom zakwasowych i drozdzowych domowych wypiekow goraco polecam.




Wieczorem przygotowalam zaczyn:
110 g zakwasu 100%hydracji
260 g mleka
276 g maki razowej z bialej pszenicy

Wymieszalam wszystkie skladniki, miske przykrylam folia i poszlam spac. Rano wygladal tak:



Rano dodalam:
75 g maki zytniej razowej
3/4 lyzeczki soli
1 lyzeczke sody
1 i 1/2 lyzeczki syropu z agawy (moze byc tez miod)

Wymieszalam i zagniotlam ciasto. Przelozylam do formy i odstawilam na 45 minut. W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik do 400 F i pieklam EM przez kwadrans.



No comments:

Post a Comment