Thursday, November 5, 2009

Pszenny bochenek z cukinia i suszonymi pomidorami

Dwie male cukinie i suszone pomidory lezaly sobie w lodowce, a ja nie moglam znalezc na nie przepisu.  I tak powedrowaly do pszennego chleba, ktory upieklam na podstawie receptury z : http://beginningwithbread.wordpress.com/2009/03/07/whole-wheat-boule/. Chleb jest miekki, delikatny (toche ja ciabatta) i co mnie zdziwilo pomidory wcale nie sa wyczuwalne (choc po pieczeniu zdominowaly zapach  goracego chleba). Wspanialy!
pszenny z pomidorami i cukinia




482 g zakwasu z maki pszennej razowej (150% hydracji) rozpuscilam w 454 g wody.
Dosypalam 640 g maki razowej z pszenicy bialej i 55g glutenu. Wymieszalam i odstawilam na 20 minut do autolizy.
Nastepnie dodalam 11 g soli, 2 male starte cukinie i ok. tuzina suszonych platow pomidorow – ktore rozdrobnilam w blenderze. Po zagnieceniu ciasto bylo bardzo wilgotne i wygladalo kolorowo:
ciasto clebowe z cukinia i pomidorami
Odstawilam ciasto w misce do wyrosniecia na 3 godziny. Po pierwszej i drugiej godzinie rozciagnrlam i zlozylam ciasto na omaczonym blacie. Po 3 godzinach uformowane w bochenek powedrowalo do kosza, gdzie roslo kolejne 3 godziny.
wyrosniety pszenny z cukinia i pomidorami
Pieklam na kamieniu w temperaturze 475F przez 50 minut.
DSC01769

No comments:

Post a Comment