Tuesday, November 10, 2009

Najprostszy przepis na pizze

DSC00587


160 g maki pszennej pelnoziarnistej, 40 g semoliny i szczypte soli mieszam w misce . Do 130 ml cieplej wody ze szcypta cukru wsypuje 3 g drozdzy suszonych i odstawiam na kwadrans. Nastepnie zaczyn drozdzowy mieszam z maka i wyrabiam gladkie ciasto, formuje z niego kule. Przekladam do lekko naoliwionej miski, przykrywam scierka i odstawiam na 15 minut.


DSC00586


W  tym czasie przygotowuje ulubione dodatki do pizzy:
  • z 2 swiezych pomidorow, 2 zabkow czosnku, odrobiny soli pieprzy i bazylii gotuje sos
  • krusze ser feta
  • gotuje na parze szpargii
  • kroje wedzona rybe: lososia lub pstraga
  • namoczone suszone grzyby
Rozgrzewam piekarnik do maksymalnej temperatury 500 stopni F (240-250 C) .Nastepnie walkuje cienkie ciasto (robie to na papierze do pieczenia). Przekladam na moja “lopate” i rozkladam wszystkie dodatki procz ryby. Wkladam pizze na kamien i pieke na najnizszej polce piekarnika przez ok. 10 minut. W polowie pieczenia dokladam wedzona rybe.
DSC00589

No comments:

Post a Comment