50 g zakwasu zytniego, 250 g maki zytniej razowej i 250 g piwa korzennego bezalkoholowego wymieszalam i odstawilam do uaktywnienia na 14 godzin.
Nastepnego dnia rozpuscilam 550 g zakwasu w 475 g wody i 20 g piwa. Dosypalam 200 g maki zytnie razowej, 275 g maki pszennej razowej i 200 g maki pszennej chlebowej oraz 18 g soli. Wymieszalam i zostawilam na 10 minut do autolizy.
Wyciagnelam ciasto na naoliwiona powierzchie i zagniatalam przez 10-15 s. Odlozylam do miski przykrytej folia.
Po 10 minutach – wyciagnelam ciasto na nnaoliwiona powierzchie i zagniatalam przez 10-15 s. Odlozylam do miski przykrytej folia.
Po nastepnych 10 minutach – wyciagnelam ciasto na naoliwiona powierzchie i zagniatalam przez 10-15 s. Odlozylam do miski przykrytej folia.
Po 30 minutach – wyciagnelam ciasto na naoliwiona powierzchie i zagniatalam przez 10-15 s. Odlozylam do miski przykrytej folia.
Po 60 minutach – wyciagnelam ciasto na naoliwiona powierzchie i zagniatalam przez 10-15 s. Odlozylam do miski przykrytej folia.
Po kolejnych 60 minutach – wyciagnelam ciasto na naoliwiona powierzchie i zagniatalam przez 10-15 s.
Nastepnie uformowalam bochenek, obsypalam go semolina i ulozylam w koszyku. Po czterech godzinach wyrastania rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 450 stopni F. Wlalam 1 cup wody do formy postawionej pod kamieniem – dla naparowania piekarnika . Pieklam 40 minut. Potem wygasilam piekarnik, a chleb wyjelam 7 minut pozniej.
No comments:
Post a Comment