Sunday, November 29, 2009

Bulki z orzechami wloskimi na sniadanie


Gdy w domu konczy sie pieczywo, a przygotowanie zakwasowego chleba jest dopiero w toku, trzeba wykorzystac zwykle drozdze. Te bulki pieklam juz dawno (bo z okazji Tlustego Czwartku), ale zdecydowalam sie na ich publikacje - bo przepis jest ciekawy, a efekt smakowy zadowalajacy.

Wykorzystalam:
2 cups maki pszennej pelnoziarnistej
2 cups maki pszennej chlebowej
1 cup mleka w proszku
1 lyzke oliwy
1 lyzka miodu (mozna uzyc wiecej)
1 cup orzechow wloskich drobno pokrojonych
1/2 lyzeczki drozdzy suszonych
1/2 lyzeczki soli
2 cups wody

Najpierw wymieszalam suche skladniki, a potem dolalam suche. Miske z ciastem zapakowalam w foliowy worek i zostawilam w kuchni do rana.
Piekarnik rozgrzalam do 450 F. Ciasto podzielilam na 12 czesci i umiescilam w formie na muffiny (mozna ulepic te zwykle bulki i upiec na blasze wylozonej papierem do pieczenia).
Na czas pieczenia przykrylam bulki sciereczka.
Bulki piekly sie20 minut.

1 comment: