Na 8 godzin przed mieszaniem ciasta wlasciwego: przygotowalam 250 g zaczynu zakwasowego z maki pszennej pelnoziarnistej oraz namoczylam 100 g suszonych zurawin w 250 g wina bialego musujacego.
Odcedzilam zurawiny i do wina dodalam taka ilosc wody, aby laczne otrzymac 650 g plynu.
Zaczyn zakwasowy rozpuscilam w plynie. Dodalam 300 g maki pszennej chlebowej i 575 g maki pszennej pelnoziarnistej. Wymieszalam i odstawilam na 20 minut. Nastepnie dodalam 14 g soli i 100 g namoczonych zurawin. Po dokladnym wymieszaniu, przykrylam folia miske z ciastem i zostawilam na 1 godzine. Po tym czasie wyciagnelam ciasto na naoliwiona powierzchnie, rozciagnelam i zlozylam. Przelozylam je do miski i przykrylam. To samo zrobilam z ciastem po 2, 3 i 4 godzinie. Dalam mu odpoczac przez kwadrans.
Nastepnie uformowalam bochenek i obtoczylam go w mace razowej zytniej i ulozylam w koszyku wylozonym sciereczka. Owinelam folia i zostawilam na noc do wyrosniecia.
Chleb do rana wygodnie rozlozyl sie w koszu.
Nagrzalam piec z kamieniem do 450 stopni F, naparowalam piekarnik 1/2 cup wody wlanej na blache polozona ponizej kamienia i pieklam chleb 50 minut.
No comments:
Post a Comment