
Pszenna pita:
1 i 3/4 cup maki pelnoziarnistej pszennej
1 i 1/2 cup maki chlebowej pszennej
1 i 1/2 lyzeczki soli
1 i 1/2 lyzeczki drozdzy suszonych
1 i 1/4 cup cieplej wody
2 lyzki oleju
Ugniotlam wszystkie skladniki na gladkie ciasto. Miske przykrylam folia i odstawilam na 90 minut do wyrosniecia. Ciasto podwoilo swoja objetosc.

Nagrzalam piekarnik z kamieniem do 500 stopni F. Przelozylam ciasto na obsypany maka blat, podzielilam na pol, a kazda polowke na cztery. Uformowalam kulki i pozostawilam na 10 minut , przykryte scierka.

Pieklam po dwie pity, kazda potrzebowala ok. 4 minut na osiagniecie balonikowatego ksztaltu. Potem przewrocilam je na druga strone dla przyrumienienia sie chlebkow.

No comments:
Post a Comment