Wednesday, November 4, 2009

Chleb Petera Stratenwerta

Po przepis udalam sie na strone: http://piekarniatatter.blogspot.com/2009/02/chleb-petera-stratenwertha.html
chleb P.S.


Przygotowanie zaczynu zajmuje w sumie 19 godzin, ale wysilku wiele nie wymaga.
O godzinie 14.00 wymieszalam:
1 lyzke zakwasu z maki zytniej grubo mielonej,
225 g wody,
150  g maki zytniej grubo mielonej.
O 22.00
dodalam: 100 g wody i 100 g maki j.w.
O 7. oo dodalam: 100 g wody i 100 g maki j.w.
O 10.00 caly zaczyn wymieszalam z 170 g wody.
zaczyn gotowy

Wymieszalam z 300 g maki j.w. i 10 g soli. Odstawilam na 20 minut.
Przelozylam ciasto do formy, wygladzilam mokra dlonia   i przykrylam folia. Rosl do brzegow formy przez 5 godzin (schowany w szafce, by mu bylo cieplej).  Rozgrzalam piekarnik do 500 F i naparowalam 1 cup wody. Po kwadransie obnizylam temperature do 425 F i pieklam jeszcze 30 minut.
valdeon

No comments:

Post a Comment