Friday, November 13, 2009

Sezamowo-miodowe rogaliki

Te rogaliki sa tak smaczne , ze zrobilam je juz trzy razy w ciagu tego roku. Dzieki dodatkowi miodu sa przyjemnie slodkie. Dobre na niedzielny podwieczorek z odrobina pomaranczowego dzemu , albo popijane kubkiem kakao  na sniadanie w jesienne dni. 


rogaliki sezamowe





Wymieszalam:
 512 g  maki pszennej ( organic pastry flour),
  2 i 1/2 lyzeczki drozdzy suszonych,
 1 i 1/2 lyzeczki soli,
 3 lyzki maki ziemniaczanej,
oraz :
 1 zoltko,
 3 lyzki masla,
  1 i 1/2 lyzki oleju sezamowego,
 185 ml wody,
  170 g plynnego miodu miodu.

Zagniotlam gladkie ciasto, przykrylam miske. Po godzinie ciasto przyroslo dwukrotnie.
Rozwalkowalam ciasto na grubosc mniejsza niz 1/2 cm.  Podzielilam nozykiem do pizzy na 24 trojkaty, wysmarowalam bialkiem zmieszanym z woda i obsypalam ziarnami sezamu.
Kazdy trojkat zwijalam dosc ciasno – zaczynajac od zewnetrznego szerokiego boku trojkata.
Wyrastaly ok 45 minut plus czas nagrzania piekarnika do 400 stopni F/200 C. 

Piekly sie  przez 25 minut do lekkiego przyrumienienia.


Ciasto na niedzielę


No comments:

Post a Comment