Przepis na ten uroczy bochenek pochodzi ze strony:http://www.wildyeastblog.com/2007/09/07/whole-grain-two-ways/
Wieczorem przygotowalam zaczyn zakwasowy z :
19 gram zakwasu pszennego z maki razowej
91 g maki pszennej razowej
73 g wody
oraz namaczanke z ziaren:
21 siemienia lnianego
21 g sezamu
21 g otrebow owsianych
21 g slonecznika
21 g dyni
79 g wody
Zoztawilam na 12 godzin.
A potem dodalam jeszcze :
364 g maki pszennej razowej
90 maki zytniej razowej
346 g wody
12 g soli
caly zaczyn zakwasowy
Wymieszalam dokladnie, a potem dodalam namoczone ziarna i zagniotlam ciasto. Przelozylam je do naoliwionej miski. Po 45 i 90 minutach rozciagnelam je na blacie i zlozylam.
Dalam mu odpoczac przez 30 minut. Uformowalam bocheneki i obsypalam go otrebami. Ulozylam w koszu na sciereczce do wyrosniecia na 2 godziny.
Rozgrzalam piekarnik do 475 F. Naparowalam 1/2 cup wody. Po wlozeniu bochenka do piekarnika obnizylam temperature do 450F i pieklam w niej chleb przez 30 minut. Wylaczylam piekarnik, ale chleb zostawilam tam jeszcze na 10 minut (w tym 5 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika).
No comments:
Post a Comment