Sunday, November 22, 2009

Ziarnisty chleb pszenny

 Przepis na ten uroczy bochenek pochodzi ze strony:http://www.wildyeastblog.com/2007/09/07/whole-grain-two-ways/


Wieczorem przygotowalam zaczyn zakwasowy z :
19 gram zakwasu pszennego z maki razowej
91 g maki pszennej razowej
73 g wody

oraz namaczanke z ziaren:
21 siemienia lnianego
21 g sezamu
21 g otrebow owsianych
21 g slonecznika
21 g dyni
79 g wody

Zoztawilam na 12 godzin.

A potem dodalam jeszcze :
364 g maki pszennej razowej
90 maki zytniej razowej
346 g wody
12 g soli
caly zaczyn zakwasowy

Wymieszalam dokladnie, a potem dodalam namoczone ziarna i zagniotlam ciasto. Przelozylam je do naoliwionej miski. Po 45 i 90 minutach rozciagnelam je na blacie i  zlozylam.

Dalam mu odpoczac przez 30 minut. Uformowalam bocheneki i obsypalam go otrebami. Ulozylam w koszu na sciereczce do wyrosniecia na 2 godziny.

Rozgrzalam piekarnik do 475 F. Naparowalam  1/2 cup wody. Po wlozeniu bochenka do piekarnika obnizylam temperature do 450F i pieklam w niej chleb przez 30 minut. Wylaczylam piekarnik, ale chleb zostawilam tam jeszcze na 10 minut (w tym 5 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika).

No comments:

Post a Comment