Thursday, November 26, 2009

Ciekawe przepisy na zakwas

Czy na zakwasie z jablek bez udzialu drozdzy czy zakwasu z wody i maki mozna upiec chleb. Jesli zajrzycie na te strone: http://cheftessbakeresse.blogspot.com/2009/01/apple-sourthe-starter-based-on-apples.html to zobaczycie upieczone na zakwasie jablkowym bochenki.

Sama postanowilam zbudowac ten zakwas - bo przeciez jest jesien i jablek nie brakuje. Niestety - wzielam niewyparzony sloik i w jablkowy zakwas zakradla sie po 4 dniach plesn. Widac na razie musza mi wystarczyc tradycyjne zakwasy.

Czas oczekiwania na zakwas 8-10 dni. Czas przygotowania 8-10 minut.

2 cups utartych jablek

1/3 cup cukru

1/3 cup wody

Wszystkie skladniki umiescilam w szklanym lub plastikowym naczyniu i przykrylam kawalkem gazy. Nie mieszalam.
Zakwas jest gotowy, gdy zababelkuje.
Mozna go trzymac w lodowce do 2 miesiecy.

Na 24 h przed pieczeniem nalezy wyciagnac sloik z lodowki. Dokarmic 1 cup startych jablek, 3 lyzkami cukru i 3 lyzkami wody. Zamieszac i przykryc.

Przepisy do wyprobowania ze strony Chef Tess Bakeresse:
 precle razowe

bulki z twarozkiem i szczypiorkiem

Na stronie http://www.breadtopia.com/make-your-own-sourdough-starter/ mozna zobaczyc instrukcje video wykonania zakwasu z uzyciem soku ananasowego zamiast wody. Zdecydowanie bardziej logiczna - jak dla mnie, bo z uzyciem maki.


Etap 1:

wymieszac 3 i 1/2 lyzki maki pszennej z 1/4 cup soku ananasowego (niedosladzanego). Przykryc pojemnik. Odstawic na 48 godzin. Dwa - trzy razy dziennie potrzasac pojemnikiem.

Etap 2:

Do powyzszej mieszanki dodac : 2 lyzki maki i 2 lyzki soku. Dwa - trzy razy dziennie potrzasac pojemnikiem. W ciagu 48 godzin zakwas powinien sie uaktywnic. Jesli nie trzeba zaczac zabawe od nowa.

Etap 3:

Dodac 5 i 1/4 lyzki maki i 3 lyzki WODY. (przefiltrowanej/moze byc woda z kranu, ktora odstala 12 godzin, aby ulotnily sie z niej uzdatniacze). Zostawic na 24 godziny.

Etap 4:

Dodac 1/2 cup maki i 1/4 -1/3 cup wody.

Po uplywie 4 etapow zakwas powinien byc juz gotowy do uzycia w wypiekach.

No comments:

Post a Comment