Zrobilam tresciwy razowiec o ciekawym smaku. Herbata sie nie przebila przez mieszanine mak, ale rodzynki stanowia mile urozmaicenie.
Poznym popoludniem wymieszalam i zagniotlam ciasto z :
250 g zakwasu z maki pszennej razowej (100% hydracji)
300 g schlodzonej herbaty earl grey
30 g wody
80 g rodzynek
175 g maki orkiszowej razowej
225 g maki zytniej razowej
100 g maki jeczmiennej razowej
1 i 1/2 lyzeczki soli
Miske z ciastem zapakowalam do foliowej siatki i zostawilam na 4 godziny do wyrosniecia. Z wyrosnietego ciasta uformowalam bochenek, ulozylam w keksowce owinelam folia i wstawilam na noc do lodowki. Po poludniu wyjelam bochenek na 4 godziny, aby sie ogrzal.
Rozgrzalam piekarnik do 500 F i naparowalam 1 cup wody. Pieklam 20 minut. A nastepnie obnizylam temperature do 450 F i pieklam kolejne 20 minut.
Skorzystalam z przepisu opublikowanego na tej stronie
Ooo..
ReplyDeletepodoba mnie się:P
Piękny razowiec!
ReplyDelete