Saturday, December 5, 2009

Ciabatta razowa

Chleb na drozdzach, ale i smaczny i ladnie wygladajacy. Niestety przepis wymagajacy czasu i zagniatania. Autorzy przepisu polecaja uzycie do miksera z hakiem. Ja wole zagniatac recznie - to przeciez calkiem przyjemne.

Wieczorem przygotowalam zaczyn z :
1 cup maki pszennej razowej
1/2 cup wody
szczypta suszonych drozdzy
Wymieszalam powyzsze skladniki, przykrylam miske i zostawilam na noc w kuchni.
Rano do zaczynu dodalam:
1 i 1/4 cup maki pszennej razowej
2 i 1/4 cup maki pszennej chlebowej
1 i 1/4 cup wody
1/4 cup oliwy
1/4 cup mleka w proszku
1 iz1/2 lyzeczki soli

Skladniki dokladnie wymieszalam, miske z ciaste przykrylam i odstawilam na 45 minut.
Po tym czasie rozciagnelam i zlozylam ciasto w misce (jest bardzo wilgotne). To samo zrobilam po 60 minutach, 120 minutach i po 3 godzinie.

Po 10 minutach od ostatniego rozciagania i skladania - ulozylam ciasto na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Uformowana ciabatte (podsypujac maka) przykrylam folia i zostawilam na 2 godziny do wyrosniecia.

Piekarnik z kamieniem  rozgrzalam do 425 F. Na kamieniu ulozylam blache z ciabatta.
Pieklam 25 minut. W polowie pieczenia obrocilam blache z ciabatta, aby rowno sie upiekla


No comments:

Post a Comment