Thursday, December 17, 2009

Te czarne oczy




Zachwycil mnie ksztalt buleczek Sw. Lucji. Nie mialam juz ochoty na slodkie wypieki przed swietami wiec przygotowalam bulki razowe.

Do 350 g zakwasu zytniego z maki razowej dodalam 300 g maki pszennej razowej i 250 g wody oraz 2 lyzeczki soli. Ciasto wymieszalam i zagniotlam w kule, ktora obtoczylam w lyzce oliwy. Zostawilam przykryte na 45 minut. Ciasto zagniotlam jeszcze raz wraz z druga lyzka oliwy. Odstawilam na kwadrans i podzielilam na 4 rowne kule. Zostawilam je do wyrosniecia przykryte w misce - na 45 minut.
Z kul uformowalam walki, ktore zwijalam w bulki. W kazdy zwijek wlozylam jedna czarna oliwke.
Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 350 F. Bulki piekly sie 20 minut.

1 comment:

  1. Bardzo fajnie to wygląda a i na pewno smakuje :)

    ReplyDelete