Mawiali kiedys, ze bez pracy nie ma kolaczy...
ale chleb mozna miec bez wiekszego wysilku. Przepis znalazlam na tej stronie.1/3 kup plynnego zakwasu
2 cups maki pszennej razowej
2 cups maki pszennej chlebowej
2 i 1/4 cup wody
2 lyzeczki soli
Wymieszac, przykryc miske z ciastem i zostawic na 12 - 19 godzin w kuchni.
Potem chleb trzeba przelozyc na wysypana maka powierzchnie i uformowac bochenek. Przykryc i zostawic na nastepne 5 godzin.
Piekarnik rozgrzac do 500F z kanieniem i naparowac 1 cup wody. Piec 20 minut.
U mnie chleb byl zlozony tylko raz i sie rozplynal. Ja uzylam tylko maki pszennej razowej.
Chleb jest miekki i wilgotny i dobrze sie kroi, ale ja wole metode rwana. Troche kwaskowaty - bo spedzil sporo czasu na kuchennej szafce, ale jak widac to nikomu nie przeszkadzalo, bo we wtorek rano - bylo go juz tylko tyle:
No comments:
Post a Comment