Tuesday, December 8, 2009

Graham i jego historia


Maka Graham nosi nazwe od imienia Sylwestra Grahama - jednego z pionierow ruchu zdrowego odzywiania. W 1829 wynalazl on te make i wykorzystywal w roznych recepturach. Serwowal je w swojej sieci hoteli - prozdrowotnych. Graham zalecal unikac: uzalezniajacych lekow przeciwbolowych, stymulantow tj. kawa czy herbata, przepracowania, jedzenia miesa,  picia alkoholu i palenia papierosow, podjadania miedzy posilkami  oraz soli.
Graham polecal: diete zlozona z surowych warzyw i owocow, wysypianie sie ( koniecznie na twardym materacu), chlodne kapiele i prysznice, noszenie wygodnej odziezy: picie wody tylko , gdy jest sie spragnionym; jadac 3 posilki dziennie dokladnie co 6 godzin w radosnej atmosferze .
No i oczywiscie Graham propagowl spozywanie tylko razowego chleba pieczonego w domu.

Wszystkie te zalecenia sa dosyc rozsadne (moze poza piciem wody tylko wtedy, gdy jestesmy spragnieni). Jedno mnie tylko zdziwilo, ze Graham przezlyl tylko 57 lat. Zagladajac do Wikipedii - dowiedzialam sie jeszcze czegos o Grahamie - optowal nie tylko za zdrowym odzywianiem -ale tez za abstynencja seksualna. A wiadomo, ze seks sluzy czlowiekowi.  Graham zalowal sobie wszystkiego i chyba dlatego nie dozyl starosci. Tak  restrykcyjny tryb zycia musial sie odbic na jego fizycznym i psychicznym zdrowiu.



Przepis na ten chleb i historia maki  umieszczone sa na torebce maki graham.


Jak widac moj Maz polubil sie od razu z tym bochenkiem. I mial racje - chleb byl najlepszy zaraz po upieczeniu.

Skladniki:
1 cup cieplej wody
1 paczka suchych drozdzy(active dry yeast)
1 i 1/2 lyzki brazowego cukru
1 lyzka glutenu
1 i 1/2 cup maki pszennej razowej - graham
1/8 cup oleju rzepakowego
1 lyzeczka soli
2  cups maki chlebowej pszennej

Do miski wlalam wode i rozpuscilam w niej drozdze. Dodalam cukier, gluten i make razowa i zagniotlam ciasto. Odstawilam ciasto na 10 minut, aby drozdze zaczely dzialac.
Nastepnie dodalam olej, i sol - ktore wymieszalam dokladnie z reszta ciasta. Dodalam  make chlebowa i zagniotlam miekkie ciasto.
Ciasto przelozylam na blat wysypany maka i zagniatalam , az ciasto stalo sie gladkie i elastyczne.
Przelozylam je do naoliwionej miski, ktora przykrylam sciereczka. Po godzinie ciasto przyroslo dwukrotnie.
Ciasto ulozylam w keksowce i zostawilam przykryte folia na 45 minut do wyrosniecia.
Pieklam 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 400 F.

No comments:

Post a Comment