Rieska to wytrawny i razowy wypiek wywodzacy sie z Finlandii. Dobry jako dodatek do zupy i blyskawiczny w wykonaniu. Wygladal zachecajaco, ale smak mnie nie przekonal . Proszek i soda - to nie sa skladniki, ktore chce miec w chlebie. Teraz juz nie robie takich eksperymentow -polegam na zakwasach.
1 cup platkow owsianych
2 cups maki zytniej razowej
1 cup maki pszennej razowej
1 cup maki pszennej zwyklej
1/4 cup cukru
4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
2 lyzeczki soli
1/2 cup masla
3 cups maslanki
Rozgrzalam piekarnik do 500 F . Plaska forme wylozylam papierem do pieczenia.
Wymieszalam najpierw suche skladniki, potem wgniotlam w nie maslo, a potem domieszalam maslanke. Ciasto bylo chropowate. Przelalam je do formy, wyrownalam powierzchnie. Pieklam 17 minut do przyrumienienia sie powierzchni.
PS.
Chleb z kawa jeszcze dobe posiedzi w lodowce. Ma raczej marsowa mine - po 24 godzinach w zimnie.
No comments:
Post a Comment