Na poczatku tego ostatniego juz posta w 2009 roku zycze wszystkim szampanskiej zabawy oraz szczescia i zdrowia w Nowym 2010 Roku.
Wszystkim domowym Piekarkom i Piekarzom zycze tylko udanych wypiekow.
1/2 cup zakwasu
1/2 cup
1cup maki orkiszowej
3/4 cup maki pszennej razowej
1/2 lyzeczki soli
1 jako
3 lyzki oliwy z przyprawami
Zagniotlam ciasto w kule i zostawilam do wyrosniecia na 1 godzine. Potem wylepilam ciastem naczynie zaroodporne, przykrylam sciereczka i rozgrzalam piekarnik do 400 F.
Nadzienie u mnie to ugotowane wczesniej (nie moga byc zbyt mokre) i doprawione ziolami: pomidory, ostra papryka i szparagi. Warzywa polalam : 1 cup maslanki wymieszanej z jajkiem i 3 garstkami utartego parmezanu.
Quisze pieklo sie dlugo, bo okolo 50 minut. Trzeba uwazac na przypalajace sie boki z ciasta i najlepiej po 10 minutach pieczenia przykryc wierzch quisze, aby tego uniknac . Ja tego nie upilnowalam i musialam odkroic przypalone ciasto,
Wszystkiego naj w Nowym Roku! Spelnienia marzen, wielu inspiracji kulinarnych i rodzinnego szczescia :)
ReplyDeleteBardzo dziekuje i zycze wszelkiej pomyslnosci !
ReplyDelete