O siodmej rano przygotowalam zaczyn z :
25 g zakwasu zytniego
100g maki gryczanej
125 ml wody
oraz namoczylam 100 g pocietych na kawalki suszonych jablek w 250 ml goracej wody; posypalam niewielka iloscia cynamonu. Ponadto zalalam 1/2 cup siemienia lnianego 1/2 cup wrzatku.
Po 12 godzinach do zaczynu dodalam:
385 g maki graham
15 g glutenu
12 g soli
150 ml wody
jablka
siemie lniane
Wymieszalam wszystkie skladniki i zagniotlam gladkie kleiste ciasto. Zostawilam przykryte na 40 minut. Potem ponownie krotko zagniotlam ciasto i zostawilam je w misce.Okolo pierwszej w nocy sie przebudzilam i przelozylam ciasto do formy.
O 6.30 rozgrzalam piekarnik do 450F i pieklam chleb w formie. 35 minut.
Chleb bardzo smaczny - mozna go jesc nawet bez dodatkow. Ale jakis lagodny smietankowy serek bedzie do niego swietnie pasowal.
Korzystalam z przepisu: na tej stronie.
fajny ten przepis
ReplyDelete