Friday, December 18, 2009

Chleb pszenny z oliwkami

Skorzystalam z przepisu na chleb z ksiazki P. Reinharta . Mial to byc High - Extraction Flour Miche. Nie mam dostepu do maki, ktora mozna okreslic jako pelnoziarnista , ale tylko w 85  procentach, wiec skorzystalam z receptur, ale uzylam zwykla make razowa, a na koncu dodalam 7 lyzek maki chlebowej.
Wyglada jak wielka gwiazdka. Widac, ze Wigilia juz blisko.



W wieczor poprzedzajacy pieczenie przygotowalam namaczanke z
455 g maki pszennej razowej
8.5 g soli
320 g wody.
Rano przygotowalam zaczyn zakwasowy z :
90 g zakwasu z maki pszennej razowej
255 g maki pszennej razowej
170 g wody.

Po poludniu do w/w skladnikow dodalam jeszcze:
7 lyzek maki pszennej chlebowej
7 lyzek wody
7 g soli soli
garsc czarnych oliwek

Zagniotlam ciasto po raz pierwszy i zostawilam je przykryte w misce na 45 minut. Kule z ciasta obtoczylam w oliwie i zagniotlam ciasto drugi raz. Po kolejnych 45 minutach  zagniotlam ciasto po raz trzeci i odstawilam na kolejne 45 minut.
Nastepnie uformowalam bochenek i zostawilam w koszu na 2 i pol godziny.
W miedzyczasie rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 500F.
Wlozylam bochenek do piekarnika i naparowalam go 1 cup goracej wody. Obnizylam temperature do 425 F i pieklam 25 minut.
Obrocilam bochenek o 180 stopni pieklam kolejne 25 minut.




2 comments:

  1. O matko, trafiłam do chlebowego kulinarnego raju!!!

    Wspaniałe, smaczne i w dodatku zdrowe chlebki i inne rozmaite pieczywa!

    Bardzo dziękuję,
    pozdrawiam

    Wspaniała praca!!! :-*

    ReplyDelete
  2. O dziekuje - tak pieknie to mnie jeszcze nikt nie pochwalil!
    Serdecznie pozdrawiam!

    ReplyDelete