W planie mialam pieczenie chalki. W domu mialam dojrzale owoce awokado. I to nimi postanowilam zastapic jajka i oliwe wystepujaca w oryginalnym przepisie. Uzylam oczywiscie zdrowej maki razowej, bez ktorej nie wyobrazam sobie pieczenia chleba.
Proporcje skladnikow pochodza z przepisu: Sourdough Challah.
1 cup zakwasu pszennego (dokarmilam maka razowa z bialej pszenicy)
1/2 cup wody
2 avocado (utarte na mus)
3 i 2/3 cup maki pszennej (razowa z bialej pszenicy)
2 lyzki soli
Ciasto zagniotlam i zostawilam do wyrosniecia.
Tak wygladalo przed wyrastaniem:
A tak wyrosniete:
Ciasto podzielilam na 4 rowne czesci i uformowalam dlugie walki.
I zabralam sie za zaplatanie (instrukcja):
Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 350 F i pieklam chalke 35 minut.
Bardzo fajna chałeczka Ci wyszła! Pozdrawiam Cię serdecznie Aniu!
ReplyDelete