Friday, January 1, 2010

Sylwestrowy tuzin chlebkow pita







2 cups maki razowej z pszenicy bialej
2 i 1/2 cup maki orkiszowej razowej
1 i 1/2 cup zakwasu pszennego
1 cup wody
3 lyzki oliwy
1 lyzka miodu
1 i 1/2 lyzeczki soli

Wszystkie skladniki wymieszalam i zagniotlam gladkie ciasto.
Przykrylam miske z ciastem i odstawilam na 2 godziny.
Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 500F.
Ciasto podzielilam na 12 kulek.
Obsypalam lopate do chleba maka graham i walkowalam na niej placuszki.
Pieklam po 3 chlebki. Lubie obserwowac puszace sie pity przez szybe piekarnika.

1 comment:

  1. Już od dawno miałam ochotę zrobic chlebki pita, i chyba jutro wreszcie sie za nie wezmę:)

    ReplyDelete