Thursday, January 21, 2010

Piernik z piwem

Skorzystalam z przepisu, z ktorego pieklysmy z Mama piernik jeszcze kilka lat temu.
Pamietam, ze smaku nabieral z kazdym dniem. Pierwszego dnia jest troche zbyt suchy wiec postanowilam go przeciac na pol i wysmarowac masa marcepanowo-czekoladowa , ktora uzyskalam z cukierkow marcepanowych - ktore rozdrobnilam blenderem i podgrzalam w mikrofali.
Teraz upieklam go bardziej z potrzeby duszy i zajecia czyms rak i umyslu . Dlatego tez piernik powedrowal do zamrazalnika. Tydzien spedzony w zimnym srodowisku dodal mu smaku.




Skladniki moje: (blacha 33x22.9x5.08 cm)
500 g maki zytniej razowej (na zurek)
500 g maki pszennej razowej
350 g miodu
500 ml piwa imbirowego
150 g masla
4  b.duze jajka ( rozmiar jumbo)
4 lyzki kakao
2 lyzki przyprawy do piernika
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Miod rozpuszczony utarlam z maslem i zoltkami. Make, kakao, przyprawe do piernika, sode i proszek wymieszalam w osobnej misce. Do masy miodowej dolalam piwo i powoli dosypywalam make z dodatkami. Ciasto zagniatalam recznie - bo bylo bardzo scisle i ciezkie. Na koncu dodalam piane ubita z bialek.  Przelozylam do foremki wylozonej papierem do pieczenia. Pieklam okolo 40 minut w 350 F.


Przepis Mamy (na dwie keksowki)
750 g maki pszennej
350 g miodu
1 i 1/2 paczki przyprawy do piernika
2 lyzki kakao
115 g margaryny
2 lyzki proszku do pieczenia
300 g bakali
5 jajek
1 szklanka piwa

No comments:

Post a Comment