Tuesday, January 12, 2010

Razowe tortille na zakwasie



1 i 1/2 cup zakwasu z maki razowej z bialej pszenicy
1 i 1/2 cup wody
3 lyzki oleju
1 lyzeczka soli
3 cups maki razowej z bialej pszenicy
Skladniki ciasta wymieszalam w misce i zagniatalam na blacie.  Ciasto uformowane w kule zostawilam przykryte w misce w kuchni na noc.
Rano bylo lekko podrosniete.


Podzielilam je na 14 kulek.


Rozgrzalam teflonowa patelnie. Walkowalam i smazylam po jednej tortilli na suchej patelni.

5 comments:

  1. mm.. pycha można je mrozić conie?

    ReplyDelete
  2. oczywiscie, przechowywac w woreczku w lodowce no i zamrozic na pozniej.

    ReplyDelete
  3. świetny przepis :) zapiszę sobie

    ReplyDelete
  4. też robie domowe tortille, bo te kupione pachną i smakują chemią jak dla mnie, ale żytnich jeszcze nie próbowałam...

    ReplyDelete
  5. Bardzo fajne to żydowskie przysłowie, które masz jako motto :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete