Na 12 godzin namoczylam we wrzatku 110 g mieszanki orzechow wloskich i laskowych oraz 120 g suszonych owocow: sliwek i moreli.. Po tym czasie odsaczylam bakalie na sitku i pokroilam na kawalki.
Skladniki ciasta zagniotlam i zostawilam w misce na 1 godzine:
200 g sztywnego zakwasu z maki razowej z pszenicy bialej
540 g maki maki razowej z pszenicy bialej
440 g wody
10 g soli.
Po tym czasie dodalam bakalie i zostawilam ciasto na 1 i 1/2 godziny. Potem uformowalam bagietki - 2 dlugie oraz 4 krotkie i waskie. Zostawilam je do wyrosniecia na czas rozgrzewania piekarnika z kamieniem do 500 F.
Wstawilam bagietki do piekarnika, wlalam 1/4 cup wody do foremki do naparowania piekarnika i obnizylam temperature do 450 F. Bagietki piekly sie 15-20 minut.
No comments:
Post a Comment