Chleb ten upieklam kierujac sie przepisem Mathiasa Dahlgrena, ktory znalazlam na Sourdough Companion. Troche go zmienialam - nie dodalam melasy ani jablka, za to wlalam piwo imbirowe. Pierwszy raz zetknelam sie z dodawaniem zakwasu na namaczanki.
A przepis przedstawia sie nastepujaco. Na 12 godzin przed przygotowalam :
- zaczyn z:
123 g maki zurkowej
77 g wody
- namaczanke:
125 g platkow na owsianke (steel cut oats)
43 g maki zytniej razowej grubo mielowej
83 g pestek slonecznika
53 g siemienia lnianego (zlotego)
68 g zakwasu z maki razowej zytniej grubo mielonej
11 g soli
Po uplynieciu 12 godzin do powyzszych skladnikow dodalam:
321 g maki zurkowej
374 g piwa imbirowego (350 ml)
Wszystko wymieszalam i umiescilam ciasto w foremkach. Zostawilam na 3 godziny do wyrosniecia w cieplej kuchni schowane w chlebaku.
Pieklam:
- 5 minut w 425 F (z 1/4 cup wody do naparowania piekarnika)
- 40 minut w 365 F
- na ostatnie 10 minut wyjelam chleby z blaszki i dopiekalam lekko wilgotny spod bochenkow na plaskiej wylozonej papierem.
No comments:
Post a Comment