Sunday, January 31, 2010

Chleb w kratke z pietruszka

Uroczy bochenek (dzieki nacieciom w kratke), a w wykonaniu wyjatkowo prosty.


400 g zakwasu z maki razowej z bialej pszenicy
800 g maki razowej z bialej pszenicy
580 g wody
20 g soli
posiekany peczek pietruszki
Zagniotlam elastyczne ciasto i ulozylam w misce. Nie bylo kleiste i swietnie sie z nim wspolpracowalo, wiec pozagniatalam je dwa razy co kwadrans i dwa razy co 30 minut.
Odstawilam na kolejne pol godziny i uformowalam bochenek.  Ulozylam w koszu na sciereczce.
Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 500 F. Wlalam 1 cup wody do foremki w piekarniku-do jego naparowania. Wsunelam bochenek, obnizylam temperature do 450 F i pieklam 20 minut. Obrocilam bochenek o 180 stopni i pieklam jeszcze 20 minut. Nastepnie spryskalam wierzch bochenka woda, obnizylam temperature do 400F i dopiekalam jeszcze 15 minut.

No comments:

Post a Comment