Tuesday, February 2, 2010

Drozdzowka na maslance


Taki niedzielny wypiek - wyjatkowo nierazowy. To chyba moja pierwsza wlasnorecznie zrobiona drozdzowka.Naprawde smaczna - takze na drugi dzien po upieczeniu.

6 cups maki pszennej
1 lyzeczka soli
1 lyzka cukru
2 lyzki wody pomaranczowej
3 i 1/2 cups maslanki
7 g drozdzy suchych rozpuszczonych w 3 lyzkach cieplej wody (odstawione na 10 minut).

Najpierw wymieszalam suche skladniki. Potem dodalam maslanke z woda pomaranczowa. Zagniatalam do wchloniecia sie maslanki. Na konie dodalam drozdze i zagniatalam ciasto jeszcze 10 minut.
Odstawilam ciasto w misce do wyrosniecia na 90 minut.
Rozgrzalm piekarnik do 430 F. Uformowalam z ciasta kulki i ulozylam je na tortownicy wylozonej papierem do pieczenia. Wierzch spryskalam olejem w spray`u. Pieklam 40 minut.

No comments:

Post a Comment