750 gram maki razowej z pszenicy bialej
1/2 lyzki soli
1 opakowanie drozdzy suszonych-7g
1 i 3/4 -2 cups kefiru/maslanki/pitnego jogurtu naturalnego
1 lyzka miodu
Make wymieszalam z sola i suchymi drozdzami. Do tego wlalam kefir i miod. Zagniatalam ciasto przez ok 10 minut. Miske z ciastem przykrylam folia i pozostawilam na 90 minut do wyrosniecia (ciasto podwoilo swoja objetosc). W miedzyczasie wydrelowalam czeresnie.
Potem zabralam sie za lepienie buleczek i rogalikow. Bulki ulozylam w kwadratowej formie silikonowej - blisko siebie, a rogale ulozylam na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Wyrastaly jeszcze ok. godziny.
Pieklam do zarumienienia ok 20 minut w temperaturze 425 stopni F/ 22o stopni C. Dla polysku mozna posmarowac jajkiem zmieszanym z woda i jeszcze posypac ziarnami.
Potem zabralam sie za lepienie buleczek i rogalikow. Bulki ulozylam w kwadratowej formie silikonowej - blisko siebie, a rogale ulozylam na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Wyrastaly jeszcze ok. godziny.
Pieklam do zarumienienia ok 20 minut w temperaturze 425 stopni F/ 22o stopni C. Dla polysku mozna posmarowac jajkiem zmieszanym z woda i jeszcze posypac ziarnami.
Już kocham to ciasto!
ReplyDeletesuper pomysł na wykorzystanie mąki razowej! te czereśnie - mniam!
ReplyDeletegratuluję bloga, wiele ciekawych przepisów na pieczywo
zapraszam do zabawy w 10 zdjęcie :)