Saturday, February 27, 2010

Ksiezycowy chleb gryczany

 Na stronie  Delectable Tidbits odnalazlam przepis na bulki  z ryzem  i od razu sobie go zapisalam, bo rzadko odnajduje receptury na male wypieki z wykorzystaniem zakwasu.  Ja mialam  resztki ciasta gryczanego na makaron i zastapilam nim ryz. Zdecydowalam sie tez na upieczenie bochenka zamiast bulek.


Ponizsze skladniki zagniatalam przez okolo kwadrans:
1 i 1/2 cup wody
1 cup zakwasu zytniego
1 ¼ lyzeczki soli
3 cups maki pszennej razowej
1 cup ciasta makaronowego

Nastepnie odstawilam przykryta  miske z ciastem na 2 godziny i ponownie zagniotlam. Odstawilam na kolejne 3 godziny. Wyroslo pieknie i wygladalo jak powierzchnia ksiezyca. Ciagle podziwiam widok babelkujacego zakwasu i ciasta-fascynacja nimi wcale mi nie przechodzi.




 Z wyrosnietego ciasta uformowalam bochenek i ulozylam go w koszu na nastepne 3 godziny. Pieklam na kamieniu w 400 F przez  35 minut. Wylaczylam piekarnik, ale chleb na kamieniu pozostawilam jeszcze na 10 minut.

No comments:

Post a Comment