Thursday, February 4, 2010

Chleb jeczmienno pszenny

Chcialam sie dowiedziec jak smakuje chleb z maka jeczmienna. Troche pracy w niego wlozylam, ale bylo warto. Ladnie wyrosl -ale dopiero w piekarniku. Ma intensywna razowa barwe, bardzo chrupiaca skorke i oryginalny smak.
Do ciasta uzylam:
400 g zakwasu pszennego razowego
200 g maki jeczmiennej razowej
300 g maki pszennej razowej
340 g maslanki plus woda (bo ciasto bylo za suche, ale juz jej nie zwazylam)
1 lyzka oliwy do zagniatania
1 i 1/2 lyzeczki soli

Wymieszalam ciasto. Po 10 minutach krotko zagniotlam. Odpoczynek w misce i jeszcze 2 zagniatania - kazde co 10 minut.
Odpoczynek przez 30 minut i krotko zagniatalam.
60 minut przerwy i  zagniatanie.
60 minut przerwy i formowanie bochenka.
Forme wysmarowalam olejem i obsypalam otrebami.
Wlozylam chleb, owinelam forme folia i pozwolilam mu rosnac przez ponad 3 godziny. Przyrost nie byl wielki.
Pieklam w 450 F przez 35 minut.

No comments:

Post a Comment