Monday, February 15, 2010

Chleb walentynkowy z winem Marsala i orzechami

Z okazji Walentynek kupilismy po raz pierwszy wino Marsala. Na podstawie  przepisu, ktory juz kiedys juz wykorzystalam powstal nowy chleb w walentynkowe popoludnie.




410 g zytniego zakwasu
650 g plynu (wino + woda)
775 g maki pszennej razowej
100 g maki zytniej razowej.

Ciasto zagniotlam, a po 20 minutach dodalam:
120 g orzechow laskowych namoczonych w 250 g wina marsala na 12 godzin.
Zostawilam do wyrosniecia na 4 godziny. Po 1,2,3 godzinie rozciagalam i skladalam ciasto.

Uformowalam bochenek, ulozylam go w koszu i zostawilam do wyrosniecia na godzine. Potem zapakowalam w folie i wlozylam na noc do lodowki.
Rano dalam mu 2 godziny na ogrzanie i podrosniecie. Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 500F.
Pieczenie:
  •  z para w 440 F-20 minut
  • w 425 F-30 minut
Bardzo smaczny chleb dodaje do akcji-

Walentynki 2010. Czym TO sie je???

No comments:

Post a Comment