Sunday, February 7, 2010

Faworkowe fougasse z mozarrella

 W duchu karnawalowym przygotowalam pieczone, serowe faworki na zakwasie z maka orkiszowa.

350 g zakwasu pszennego
211 g wody
400 g maki orkiszowej
2 lyzki oliwy (w ktorej marynowala sie mozarella)
1 lyzeczka soli

Zagniotlam ciasto z powyzszych skladnikow, przykrylam miske i odstawilam na 30 minut. Nastepnie dodalam pokrojone 150 g mozarelli marynowanej w oliwie z przyprawami i wgniotlam ja w ciasto.
Ciasto odstawilam na 1 godzine, rozciagnelam i zlozylam . Po kolejnej godzine powtorzylam rozciaganie i skladanie ciasta. Dalam mu odpoczac przez 30 minut.
Rozplaszczylam ciasto na powierzchni wysypanej semolina, pocielam je na paski zaplatalam jak faworki.
Zostawilam do wyrosniecia na blasze na 2 godziny. Piekarnik rozgrzalam do 450 F. Upiekly sie kwadrans.

Karnawałowe przekąski

3 comments:

  1. bardzo lubię zwijanie faworków
    ale wersja nie słodka jest mi zupełnie nieznana

    ReplyDelete
  2. Ciekawe połączenie kształtu ze smakiem. Zaskakujące. :-)

    ReplyDelete
  3. Świetne!
    naprawdę:)
    Pozdrawiam i dzięki za dodanie ich do karnawałowej akcji:*

    ReplyDelete