Oczywiscie nie maja nic z wspolnego z lekkimi pszennymi rogalikami , ale za takimi specjalnie nie tesknie. Po prostu ciesze sie ich ksztaltem.
1 i 1/2 cup wody
1 cup zakwasu zytniego
1 ¼ lyzeczki soli
3 cups maki pszennej razowej
1 owsa namoczonego w 1 cup goracej wody (12 godzin)
Ciasto zagniotlam , zostawilam w misce na 3 godziny. Zagniotlam jeszcze raz i roslo kolejne 3 godziny.
Wyrosniete ciasto rozwalkowalam, pocielam na trojkaty i uformowalam rogale. Zostawilam je do wyrosniecia na 2 godziny.
Pieklam je na kamieniu w 400 F przez 20 minut.
Owies z tego przepisu to ma być ziarno? Bardzo lubię razowe pieczywo, innego nie jadam. A te rogaliki wyglądają bardzo apetycznie. Z pewnością upiekę.
ReplyDeletejest to ziarno owsa na irlandzka owsianke-u mnie to sie nazywa steel cut oats
ReplyDeleteObejrzałam w necie - to jest ziarno owsa łamane. U nas takiego nie widziałam, chyba żeby spróbować z kaszą owsianą, pewno to bliższe niż płatki. A jak wygląda ten owies po namoczeniu?
ReplyDeletez kasza to dobry pomysl (w oryginalnum przepisie jest ryz pozostaly z obiadu); troche brakowalo mi soli (przydaloby sie 1/2 lyzeczki-3/4 lyzeczki wiecej)-wiec ugotowana w osolonej wodzie kasza wyrownalaby brak soli;
ReplyDeleteowies po namoczeniu robi sie bardzo kleisty i miekszy;