Zaczyn przygotowalam na 4 i pol godziny przed mieszaniem ciasta na chleb:
207 g aktywnego pszennego zakwasu
180 g maki pszennej razowej
200 g wody
Wraz z zaczynem przygotowalam namaczanke:
200 g maki zytniej razowej grubo mielonej
250 g wrzacej wody
64 g siemienia lnianego
53 g nasion slonecznika
Do powyzszych skladnikow dodalam:
200 g maki zytniej razowej grubo mielonej
62 g wody
14 g soli
53 g nasion slonecznika
Do powyzszych skladnikow dodalam:
200 g maki zytniej razowej grubo mielonej
62 g wody
14 g soli
Wymieszalam, przygotowalam blaszke. Ciasto w formie zostawilam do wyrosniecia na 4 godziny. Potem wlozylam blaszke z ciastem do lodowki. Niestety w lodowce juz nie podrosl.
Godzine przed wlaczeniem piekarnika wyjelam ciasto z lodowki. Pieklam w temperaturze:
Godzine przed wlaczeniem piekarnika wyjelam ciasto z lodowki. Pieklam w temperaturze:
480 F-10 minut
fantasycznie wygląda:)
ReplyDelete