Sunday, March 14, 2010
Chlebowa kostka
Mieszanie ciasta chlebowego z maki zytniej razowej wymaga duzo wysilku - ciasto sie rozpada i absolutnie nie ma ochoty byc zagniatane. Jednak po kilku godzinach fermentacji jest ono cudownie plastyczne i mozna je swobodnie ksztaltowac. Oto moj zytni szescian niezbyt foremny. W koncu udalo mi sie uzyskac odpowiedni w smaku i strukturze chleb z maki zytniej grubomielonej. Miasz i skorka sa sycace, ale delikatne i idealnie wilgotne. A przepis jest dzielem przypadku, bo nastawiajac zakwas czy mieszajac ciasto - nie wiedzialam jeszcze jaki to bedzie chleb i czy cokolwiek wyrosnie z tej szarej bezksztaltnej masy.
Na 18 godzin przed mieszaniem ciasta przygotowalam:
zaczyn:
30 g zkwasu zytniego
300 g wody
300 g maki zytniej razowej
oraz zaparzanke:
300 g maki zytniej razowej
300 g wrzatku
Po tym czasie wymieszalam:
zaczyn minus 3 lyzki
cala zaparzanke
500 g maki
150 g wody
14 g soli
3 lyzki oleju
Wymieszane ciasto zostawilam w misce na 2 godziny. Uformowalam kostke i wlozylam ja do pojemnika na 3 godziny. Z suszonych sliwek zrobilam kropki. Zawinelam chleb w folie aluminiowa i wstawilm do rozgrzanego piekarnika. Pieklam przez 20 minut w 400 F. Obrocilam chleb do gory nogami i pieklam kolejne 20 minut. Dopiekalam bez foli przez 20 minut w 350 F.
Chlebowa kostke dorzucam do akcji:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Ale czadowy chlebek :) Super pomysl!
ReplyDeletePozdrawiam i zycze milej niedzieli :)
wygląda świetnie! :D i pomyśleć, że to nieZWYKŁY chleb!
ReplyDeletestrasznie fajny pomysł Aniu
ReplyDeletedziekuje serdecznie z wszystkie mile komentarze:)
ReplyDelete