Sunday, March 14, 2010

Chlebowa kostka


Mieszanie ciasta chlebowego z maki zytniej razowej wymaga duzo wysilku - ciasto sie rozpada i absolutnie nie ma ochoty byc zagniatane. Jednak po kilku godzinach fermentacji jest ono cudownie plastyczne i mozna je swobodnie ksztaltowac. Oto moj  zytni szescian niezbyt foremny. W koncu udalo mi sie uzyskac odpowiedni w smaku i strukturze chleb z maki zytniej grubomielonej. Miasz i skorka sa sycace, ale delikatne i idealnie wilgotne. A przepis jest dzielem przypadku, bo  nastawiajac zakwas czy mieszajac ciasto - nie wiedzialam jeszcze jaki to bedzie chleb i czy cokolwiek wyrosnie z tej szarej bezksztaltnej masy.


Na 18 godzin przed mieszaniem ciasta przygotowalam:

zaczyn:
30 g zkwasu zytniego
300 g wody
300 g maki zytniej razowej

oraz zaparzanke:
300 g maki zytniej razowej
300 g wrzatku

Po tym czasie wymieszalam:
zaczyn minus 3 lyzki
cala zaparzanke
500 g maki
150 g wody
14 g soli
3 lyzki oleju


Wymieszane ciasto zostawilam w misce na 2 godziny. Uformowalam kostke i wlozylam ja do pojemnika na 3 godziny. Z suszonych sliwek zrobilam kropki. Zawinelam chleb w folie aluminiowa i wstawilm do rozgrzanego piekarnika. Pieklam przez 20 minut w 400 F.  Obrocilam chleb do gory nogami i pieklam kolejne 20 minut. Dopiekalam bez foli przez 20 minut w 350 F.



Chlebowa kostke dorzucam do akcji:
bannerwkrainieczarow

4 comments:

  1. Ale czadowy chlebek :) Super pomysl!
    Pozdrawiam i zycze milej niedzieli :)

    ReplyDelete
  2. wygląda świetnie! :D i pomyśleć, że to nieZWYKŁY chleb!

    ReplyDelete
  3. dziekuje serdecznie z wszystkie mile komentarze:)

    ReplyDelete