250 g zakwasu pszennego
620 g maki razowej z pszenicy bialej
puree z: 454 g groszku mrozonego ugotowanego z 243 g wody (1/2 lyzeczki soli, pieprz i slodka papryka do smaku)
1 i1/2 lyzeczki soli
Ciasto zagniotlam i zostawilam w misce na 1 godzine. Rozciagnelam ciasto i zlozylam .
Po drugiej godzinie powtorzylam rozciaganie i skladanie.
Podzielilam ciasto na 3 kule i zostawilam na pol godziny.
Uformowalam ciasto w ksztalt straczka wypelnionego ziarnami groszku. Chleb wyrastal prawie 3 godziny.
Pieklam go na kamieniu w 450 F przez 30 minut z 1 cup wody do naparowania piekarnika.

och, widac te groszkowe zielone drobinki :-)
ReplyDeletecudnie go uformowałaś!
Jaki pomysłowy ten chlebek !!!! Wcięłabym taki z masełkiem czosnkowym :)
ReplyDelete