Tuesday, March 16, 2010

Groszek

Zielony jest moim ulubionym kulinarnym kolorem. Dlatego postanowilam przygotowac chleb w tym kolorze. Niestety maka zdobyla przewage nad groszkiem -  chleb wygladal zupelnie normalnie.  Nie byl zielony.




250 g zakwasu pszennego
620 g maki razowej z pszenicy bialej
puree z: 454 g groszku mrozonego ugotowanego z 243 g wody (1/2 lyzeczki soli, pieprz i slodka papryka do smaku)
1 i1/2 lyzeczki soli

Ciasto zagniotlam i zostawilam w misce na 1 godzine. Rozciagnelam ciasto i zlozylam .

Po drugiej godzinie powtorzylam rozciaganie i skladanie.
Podzielilam ciasto na 3 kule i zostawilam na pol godziny.
 Uformowalam ciasto w ksztalt straczka wypelnionego ziarnami groszku. Chleb wyrastal prawie 3 godziny.

Pieklam go na kamieniu w 450 F przez 30 minut z 1 cup wody do naparowania piekarnika.



Zielono mi

2 comments:

  1. och, widac te groszkowe zielone drobinki :-)
    cudnie go uformowałaś!

    ReplyDelete
  2. Jaki pomysłowy ten chlebek !!!! Wcięłabym taki z masełkiem czosnkowym :)

    ReplyDelete