Na 12 godzin (max.16) przed mieszaniem ciasta wlasciwego zbudowalam zaczyn zakwasowy:
37 g zakwasu pszennego dokarmionego 12h wczesniej
108 g wody
182 g maki
Ciasto wlasciwe wymieszalam recznie (ok.5 minut) i odstawilam na ok pol godziny :
726 g maki
578 g wody
17 g soli
caly zaczyn
Po tym czasie wyciagnelam ciasto na blat wysmarowany olejem rozciagnelam i zlozylam. Procedure powtorzylam 2 razy co 40 minut. Po trzecim zlozeniu odstawilam ciasto na 80 minut. Wylozylam ciasto na omaczony blat i formowalam bulki i paluchy.Rozgrzalam piekarnik do 450 F. Ozdobilam makiem bylki a serem paluchy. Pieklam 10 minut. Obrocilam bulki i dopiekalm jeszcze 5 minut. Paluchy piekly sie dodatkowo 10 minut w 350 F.
Jeszcze zdazylam sie zapisac do akcji:
Jeszcze zdazylam sie zapisac do akcji:
No comments:
Post a Comment