Sunday, March 21, 2010

Kasestangen (paluchy serowe) i Kaiserbrötchen (Kajzerki)

Paluchy i bulki na Tydzien Kuchni Niemieckiej wykonalam z przepisu na chleb z maki razowej z bialej pszenicy.






Na 12 godzin (max.16) przed mieszaniem ciasta wlasciwego zbudowalam zaczyn zakwasowy: 
37 g zakwasu pszennego dokarmionego 12h wczesniej
108 g wody
182 g maki
Ciasto wlasciwe wymieszalam recznie (ok.5 minut) i odstawilam na ok pol godziny :
726 g maki
578 g  wody
17 g soli
caly zaczyn
Po tym czasie wyciagnelam ciasto na blat wysmarowany olejem rozciagnelam i zlozylam. Procedure powtorzylam 2 razy co 40 minut. Po trzecim zlozeniu odstawilam ciasto na 80 minut. Wylozylam ciasto na omaczony blat i formowalam bulki i paluchy.
Rozgrzalam piekarnik do 450 F. Ozdobilam makiem bylki a serem paluchy. Pieklam 10 minut. Obrocilam bulki i dopiekalm jeszcze 5 minut. Paluchy piekly sie dodatkowo 10 minut w 350 F.

Jeszcze zdazylam sie zapisac do akcji:
[_niemiecki.jpg]

No comments:

Post a Comment