Okolo 12.30 zaczyn:
440 g dojrzalego zakwasu (nastawilam go o 19.00 poprzedniego dnia)
340 g maki razowej pszennej
340 g wody
Okolo godziny 14.00 do zaczynu dodalam:
904 g maki orkiszowej razowej
630 g wody
40 g mleka
27 g oliwy
24 g soli
lekko rozmrozone truskawki pociete w kostke
slodka czerwona papryka pokrojona w kostke
40 g mleka
27 g oliwy
24 g soli
lekko rozmrozone truskawki pociete w kostke
slodka czerwona papryka pokrojona w kostke
Zagniotlam ciasto bardzo doladnie i przykrylam miske. Co 30 minut zagniatalam krotko ciasto w misce czterokrotnie. Do polowy ciasta dodalam truskawki (10 szt.), do drugiej ciabaty dodalam pokrojona w kostke papryke czerwona. i zostawilam je na 1 godzine.
Ciasta przelozylam dla wygody do form, bo ciabaty byly bardzo wilgotne. Rosly jeszcze godzine plus czas rozgrzania piekarnika.
Ciasta przelozylam dla wygody do form, bo ciabaty byly bardzo wilgotne. Rosly jeszcze godzine plus czas rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzalam do 500 F i naparowalam go 1 cup wody.
Wlozylam ciabaty i pieklam je 15 minut. Obrocilam foremki z ciabatami o 180 stopni.
papryka i truskawki!
ReplyDeletezadziwiające połączenie
papryka jest w jednej-a truskawki w drugiej ciabacie-nie ma bezposredniego polaczenia smakow;
ReplyDelete