Tuesday, March 9, 2010

Ciabatty orkiszowe ze smakiem truskawek i papryki

Te ciabatty sa bardzo nietypowe: razowe, z dodatkiem papryki i truskawek i do tego upieczone w formach. Pomyslalam, ze w Dniu Kobiet moge sobie troche poigrac z tym tradycyjnym wloskim wypiekiem.





Okolo 12.30 zaczyn:
440 g dojrzalego zakwasu (nastawilam go o 19.00 poprzedniego dnia)
340 g maki razowej pszennej
340 g wody

Okolo godziny 14.00 do zaczynu dodalam:
904 g maki orkiszowej razowej
630 g wody
40 g mleka
27 g oliwy
24 g soli

lekko rozmrozone truskawki pociete w kostke
slodka czerwona papryka pokrojona w kostke

Zagniotlam ciasto bardzo doladnie i przykrylam miske. Co 30 minut zagniatalam krotko ciasto w misce  czterokrotnie. Do polowy ciasta dodalam truskawki (10 szt.), do drugiej ciabaty dodalam pokrojona w kostke papryke czerwona. i zostawilam je na 1 godzine.
Ciasta przelozylam dla wygody do form, bo ciabaty byly bardzo wilgotne.  Rosly jeszcze godzine plus czas rozgrzania piekarnika.
Piekarnik rozgrzalam do 500 F i naparowalam go 1 cup wody.
Wlozylam ciabaty i pieklam je 15 minut. Obrocilam foremki z ciabatami o 180 stopni.
Obnizylam temperature do 450 F i pieklam jeszcze 23 minuty (z papryka) i 30 minut z truskawkami.



2 comments:

  1. papryka i truskawki!
    zadziwiające połączenie

    ReplyDelete
  2. papryka jest w jednej-a truskawki w drugiej ciabacie-nie ma bezposredniego polaczenia smakow;

    ReplyDelete